Waarom een gebouwbeheersysteem

Gebouwbeheersystemen worden gebruikt om de installatie inzichtelijk te maken voor de gebruiker. Elk gebouwbeheersysteem zoals van Loxone, Priva Blue ID, WAGO, Webeasy etc. heeft een eigen softwarepakket om de installatie te visualiseren.

Verschillende fabricaten en gebouwbeheersystemen

Een gebouwbeheersysteem geeft grafische de installatie weer. Het verrichten van instellingen, waarde uit lezingen, storingen en schakelactie’s is m.b.v. een gebouwbeheersysteem te realiseren. Voor de installateur is een gebouwbeheersysteem noodzakelijk om eventuele problemen of optimalisering van een gebouw aan te passen. Voor de gebruiker is over het algemeen genomen onduidelijk en te moeilijk om een installatie te bedienen.

Het komt wel eens voor dat er in een gebouwinstallatie met verschillende fabricaten en een eigen gebouwbeheersysteem zijn geplaatst. Toch wil de gebruiker met een gebouwbeheersysteem zijn instellingen verrichten. Hier hebben ze de oplossing gevonden om over verschillende gebouwbeheersystemen een pakket aan te leveren die d.m.v. protocollen met elkaar te laten communiceren. Ze noemen dit een scadapakket. Nadeel van scada software pakketten is dat alleen datgene wordt weergegeven wat van belang is. Om dergelijke aanpassingen te willen verrichten zal je naar het originele gebouwbeheersysteem moeten.

Voor en nadeel gebouwbeheersysteem

Voordeel

  • Overzicht van een regelinstallatie.
  • Instellen en uitlezen van waarden.
  • Lokaliseren van storingen.
  • Koppelen van verschillende fabricaten.

Nadeel

  • Complex en vaak te moeilijk voor de gebruiker.
  • Prijs voor dit soort systemen.
  • Niet zelf aan te passen en dus afhankelijk van de installateur.

Om een gebouwbeheersysteem te bedienen moet je ook de kennis in huis hebben wat je bediend of wilt verstellen. Het niet weten wat je instelt kan je omgevingsklimaat nadelig beïnvloeden. Complexe processen waar temperatuur, vocht en waarschijnlijk ook druk erg van belang zijn kunnen door verkeerde instellingen mislukken. Over het algemeen is het voor de gebruiker een dergelijk gebouwbeheersysteem te moeilijk. Gebruikers vragen niet om een systeem met toeters en bellen maar naar ons idee om behaaglijkheid, iets aan en uit kunnen zetten of warmer of kouder. 

Contact

Signum Meet- en Regeltechniek B.V.

Retentieweg 40

7572 PH Oldenzaal

Telefoonnummer: 0541 – 760 790

Telefoonnummers B.G.G.: 06 – 48 88 45 55 / 06 – 270 40 800

E-mail: info@signumregeltechniek.nl